Plastové obaly a nebezpečí
Jídlo v plastové krabičce: co bychom měli znát

Ne každý plast je stejně bezpečný...
Kolik toho víte o nákupu potravin v plastových krabičkách? Každý nejspíš věnuje pozornost především vyznačené záruční době. To ale k ochraně vlastního zdraví nestačí.
Na plastových obalech musí být vždy vyznačeno, z jakého typu plastu jsou vyrobeny. Je to velmi důležitá informace. Konec konců každá umělá hmota uvolňuje do zabaleného obsahu chemikálie různého stupně škodlivosti.
Každé plastové balení musí mít jedno z uvedených označení. Co znamenají?
1. PET nebo PETE
PET - nejčastěji využívaný plast na světě (polyetylenftereftalát). Důležité je vědět, že je určen k JEDNORÁZOVÉMU použití. Pokud do takového obalu po vyprázdnění nalijete vlastní nápoj nebo vložíte nějaké potraviny, počítejte s tím, že vám s nimi do organismu mohou proniknout některé látky (ftaláty-změkčovadla) ovlivňující funkci ledvin a jater a působící na hormonální rovnováhu (testosteron). Na už použitých obalech se rovněž mohou zachytit některé bakterie.
PET patři do žlutého kontejneru, je recyklovatelný.
2. PS
Polystyrén je často využíván k výrobě kelímků do kávových a jiných nápojových automatů a prodejen rychlého občerstvení. Je levný a celkem pevný. Za normálních teplot neškodný. Při zahřátí uvolňuje škodlivé chemikálie. Zcela nevhodný k uchování horkého jídla nebo nápojů.
3. PVC nebo V
Polyvinylchlorid. Měkký, ohebný plast obvykle využívaný k uchování olejů a ve výrobě hraček. Vyrábějí se z něj ochranné obaly - blistery - na neuvěřitelný počet nejrůznějších výrobků. Využívá se jako izolace počítačových kabelů, s patřičnými přísadami slouží jako materiál pro výrobu rour a potrubí (novodur) a ve stavebnictví. PVC je poměrně necitlivý na sluneční záření a povětrnostní vlivy vůbec. Často jsou z něj vyráběny okenní rámy nebo zahradní hadice.
Odborníci doporučují, pokud máte jinou možnost, se koupi obalů z PVC raději vyhnout, neboť se z něj uvolňují nejméně dvě nebezpečné chemikálie působící endokrinní systém (ovlivňují hormonální rovnováhu).
PVC je rovněž jen velmi obtížně recyklovatelný až nerecyklovatelný a představuje závažný ekologický problém.
4. LDPE
Hovorově nesprávně igelit, nízkohustotní polyetylén. Využíván k výrobě lahví a sáčků, fólií ke skupinovému a přepravnímu balení zboží. Do přepravované vody neuvolňuje chemikálie. Nicméně za vysokých teplot, pod vlivem UV záření nebo vystaven kyselému prostředí může v určitém množství uvolňovat látky zdraví škodlivé (bisfenol A), působící na endokrinní systém - produkci hormonů. Buďte tedy pozorní při výběru toho, co v těchto obalech kupujete a v jakých podmínkách je to v obchodě uloženo.
5. PP
Polypropylen. Bílý nebo poloprůhledný plast. Často využíván k balení jogurtů, mléčných nápojů a šťáv.
Je tepelně odolný. Za studena je relativně bezpečný, avšak pokud narazíme třeba na varnou konvici vyrobenou z polypropylenu, měli bychom brát v potaz, že zahříváním se z tohoto plastu do vody může uvolňovat formaldehyd, který má negativní vliv na lidské zdraví.
6. HDP nebo HDPE
Tzv. vysokohustotní polyetylén, mikroten. K uchování nápojů a potravin velmi vhodný plast. Neuvolňují se z něj prakticky žádné škodliviny. Odborníci doporučují kupovat pokud možno nápoje v obalech právě z tohoto plastu. Je to bezpečné a z ekologického hlediska vhodnější, protože je dobře recyklovatelný.
Jde o pevný druh plastu, nejčastěji využívaný při prodeji mléka, hraček, mycích prostředků a také při výrobě jistého množství umělohmotných sáčků.
7. PC neboli polykarbonát
CD a DVD nosiče, pouzdra na mobily a optická "skla", to je nejčastější využití polykarbonátu, s nímž můžeme běžně přijít do styku. Vyrábějí se z něj však také láhve, nádoby na potraviny a jiné obaly. Z polykarbonátu se do ovzduší nebo do materiálu v něm přechovávaného uvolňuje bisfenol A. To je zdraví škodlivá, endokrinní systém narušující látka. Je rozhodně lépe vyvarovat se konzumace nápojů nebo potravin, které byly uchovávány v polykarbonátových obalech.